BUK
Medaljekrav CIC : Bronze 105 - Sølv 115 - Guld 130
SIBIRISK RÅBUK
Medaljekrav CIC : Bronze 170 - Sølv 202,5 - Guld 235
Liste over bukkeopsatser med medalje point.
Bukken bliver opmålt i det ungarske målesystem CIC.
Råbukken er Danmarks mindste, og talrigeste hjorteart herhjemme.
Kan opmåles officielt efter 30 dage.
Råvildtet kendetegnes ved at pelsen er rødbrun i sommerdragten. Vinterdragten er gråbrun.
Rent opmålingsmæssigt ser TrophyPoint alle typer af opsatser lige fra ”morder” til stærke gaffelbukke over til seksender - til igen abnorme bukke.
En buk sætter ikke nødvendigvis ”stærkeste/kraftigst opsat som seksender, men kan toppe som enten morder eller gaffelbuk.
Vægtfaktoren på en buk er med stor betydning: 10 gram er lig med 1 point. Efter den sidste revidering af CIC manualen okt. 2014. anbefales det stærkt at komme med overkæbe på trofæer.
VIGTIGT : Vent med at få skåret bukkeopsatsen og få den sat på plade til efter din opmåling.
TrophyPoint har givet bronze medaljer til bukke med en netto vægt helt ned til under 310 gram netto dog meget sjældent. Hvordan kan man det?
Ved at bukke scorer højt i skøn, og opnår stor volumen/fortrængning af vand efter Archimedes lov.
Ligeledes har TrophyPoint også haft bukke der ikke kunne opnå medalje ved en netto vægt på 400 gram.
Råvildtet har eksisteret i Danmark ca. de sidste 8000 år, og er at finde stort set over alt i Danmark. Under gunstige forhold kan de blive op til 12 år gamle. Råbukkens gevir kaldes i jægersproget en opsats.
Bukkens opsats kan normalt opdeles i tre typer:
-
Spidsbuk
-
Gaffelbuk
-
Seksender
Hvis der er forskellig antal sprosser på stængerne, fx tre på den ene og to på den anden, tilføjes benævnelsen ulige – seksender eller ulige gaffel efter stangen med flest sprosser. Hvis opsatsen afviger fra hvad der er normalt, kaldes den for en abnorm buk.
Opsatsen siger ikke nødvendigvis noget om dyrets alder. Den første opsats kan således godt være en seksender eller en gaffelbuk, mens en treårsbuk kan sætte op som spidsbuk eller gaffelbuk.
Opsatsens volumen og vægt siger mere om alderen. Men den sikreste måde at bestemme alderen på er ved at se på dyrets tandslid. Dette kan af gode grunde kun gøres når dyret er forendt.
Den sibiriske råbuk ligner utrolig meget den danske råbuk ved første øjekast. Ser man nærmere på dyret findes der forskelle, hvilket også er med til at gøre det sibiriske rådyr til en selvstændig art. Det antages at pga. de mere barske levevilkår i Sibirien har arten udviklet sig på både størrelse af højde, vægt og opsats. Stængerne kan blive op til 40 cm lange med et bredt udlæg, hvilket gør den til en absolut sværvægter sammenlignet med den europæiske art.