Trofæopmåling

Hvorfor få opmålt et trofæ? De senere år er det blevet mere og mere populært at ære dyret og sit trofæ, og for manges vedkommende ligger der også en tilfredsstillelse i at få at vide, at de har nedlagt et ældre, prægtigt og flot eksemplar af de pågældende arter. Vores holdning er, at man ikke må underkende glæden ved denne præmiering.

 

CIC (The International Council for Game and Wildlife Conservation)

Hvis hovedkontor ligger i Ungarn, er klart det mest respekterede og brugte system i Europa, når det drejer sig om europæiske arter. Den seneste store revidering fra CIC kom i 10/2014 og igen små ændringer i 2017.

I CIC bliver der modsat det amerikanske SCI også vurderet i skøn, vægt og volume faktor.

For en officiel CIC opmåling skal trofæet være min. 30 dage gammelt, gældende fra september 2017.

De autoriserede danske CIC opmålere mødes og udveksler erfaringer. Nedenstående regler gælder alle CIC opmålere i DK.

Vi opmåler ikke de 3 arter, hvori der indgår en vægtfaktor ( råbuk, dåhjort, kronhjort) hvis der er pålimet fremmedlegemer, i kraniet, ligeledes har en sprods være brækket af og pålimet igen, vil kun denne del der er fast på trofæet (ikke pålimet) blive målt.

Trofæet kan opmåles når det har passeret 30 dage efter nedlæggelsesdatoen.

Vær OBS på de regler fra 10/2014, ved råbuk og kronhjort samt dåhjort, nu er der nye regler for hvorledes trofæet skal være afskåret uden at vi opmålere skal fratrække i vægten. DERFOR OPFORDRER VI TIL, AT ALLE DER SKAL HAVE DISSE 3 ARTER OPMÅLT, AT KOMME MED DERES TROFÆER MED OVERKÆBER PÅ, og venter med denne afskæring til efter opmålingen, da reglerne siger at:

Råbuk:    

Med overkæbe fratrækkes 90 gram

Uden overkæbe, men ikke afskåret fra undersiden af næsebenet gemmen ca. midten af øjenhulen til yderste spids af nakkeknuden, uanset hvor der er skåret der imellem skal vi altid fratrække 65 gram,

Dåhjort:

Med overkæbe fratrækkes 250 gram.

Uden overkæbe, men ikke afskåret fra undersiden af næsebenet gemmen ca. midten af øjenhulen til yderste spids af nakkeknuden, uanset hvor der er skåret der imellem skal vi altid fratrække 100 gram.

Kronhjort:

Med overkæbe fratrækkes 700 gram.

Uden overkæbe, men ikke afskåret fra undersiden af næsebenet gemmen ca. midten af øjenhulen til yderste spids af nakkeknuden, uanset hvor der er skåret der imellem skal vi altid fratrække 500 gram.

SCI – Safari Club International

SCI er amerikansk og det mest anvendte system i verdenen. Der opmåles alle slags trofæer fra hele verdenen. I SCI er der ingen skøn og vægt/volume faktor som i CIC, det er kun målbare faktorer der bruges. For en officiel SCI opmåling kan trofæet opmåles samme dag det er nedlagt, (Dog ikke Top 20 trofæer, hvor der skal gå mindst 60 dage, ligeledes alle næsehorn) Trofæer kan opmåles efter de er hovedmonteret.

Se mere på: http://www.scifirstforhunters.org/

Hvert år bliver der brugt millioner af dollars på, vildtbevarelse og forskning.

SCI bruger mål i Inch, en Inch er 2,54 cm.

Rowland Ward (Records of Big Game)

Rowland Ward er nok det ældste opmålingssystem vi har og er fra før 1900 tallet. Ligesom SCI kan hele verdens trofæer opmåles, det er dog mest brugt i Afrika. Rowland Ward bruger også mål i Inch, en Inch er 2,54 cm.

For en officiel Rowland Ward opmåling skal trofæet være min. 30 dage gammelt.